dimarts, 12 de novembre del 2013

Fes-te sòcia de l'EcoXarxa, sigues-ne una més!


  • Una xarxa d'intercanvi amb moneda social, local i lliure.
  • Un model econòmic pel bé comú, més humà, proper, cooperatiu i eco-lògic.
  • Una alternativa de transició per sortir del capitalisme, perquè un altre món és possible.
L’EcoXarxa Mallorca és un projecte per a la participació i autogestió d'una xarxa social i econòmica que ens empodera, reforça la nostra confiança, millora les nostres relacions i ens permet fer camí des de la tendresa d'una nova mirada, que presta més atenció al cor que a la butxaca.
Generem espais d'economia social per a fomentar valors de comunitat i suport mutu amb les nostres activitats econòmiques quotidianes. Per la qual cosa hem creat el Talent, una alternativa a l'euro, el diner convencional fonamentat en el deute, la competitivitat i la creació de pobresa, que provoca la degradació cultural, social i ecològica.
El Talent és una moneda social que facilita els intercanvis i genera una economia real, sense especulació. Alhora fomenta relacions de confiança que poden anar més enllà d'allò econòmic, enriquint així la xarxa des d'una òptica solidària i creativa, donant forma a un nou paradigma socioeconòmic que promou una alternativa al món especulatiu, esclavista i egocèntric que empobreix i emmalalteix la vida.
Per tal de facilitar l’ús dels Talents emprem el CES, un sistema virtual d'intercanvi comunitari, on podem oferir els nostres recursos i fer demandes concretes (de serveis, coneixements, productes i béns), sense haver de deixar de banda altres intercanvis directes, el troc o la donació. Una eina per empoderar-nos, creure en nosaltres mateixes, madurar i desenvolupar els nostres potencials, tenint en compte els altres i el món en què vivim, fent créixer la comunitat i el suport mutu.
Volem fer xarxa, tot vinculant-nos amb col·lectius socials, grups de consum, productors, associacions, bancs de temps, cooperatives, comerços... que tinguin una ètica i una sensibilitat propera a la nostra i voluntat de transitar juntes per aquests temps convulsos, coordinant-nos i potenciant-nos, unint esforços i millorant els vincles i la comunicació entre totes, caminant en una mateixa direcció amb la humiltat de qui encara no coneix el recorregut, aprenent de les errades i de la pràctica quotidiana.
Posem en marxa aquest sistema d'autogestió en xarxa, horitzontal i assembleari perquè trobem que generar riquesa és tenir qualitat de vida.
Gestionem entre totes el local i el projecte de l'EcoXarxa Mallorca mitjançant assemblees i grups de treball. El desenvolupament del projecte depèn de la força, el temps i la capacitat de les persones implicades. Hi ha moltes tasques engegades i moltes necessiten recolzament, per això et convidem a participar activament als grups de treball i a millorar l'organització i gestió d'aquestes tasques de l'EcoXarxa.
Volem que siguis partícep del canvi en la mesura de les teves possibilitats, tot aportant el teu granet d'arena per a que t'ho sentis teu.

Sòcies del local EcoXarxa

Sota l'empar legal de l'Associació Ecoxarxa Mallorca hem posat en marxa el local EcoXarxa, un espai sense ànim de lucre, al Passatge Antoni Torrandell 16, al costat de les escales entre el carrer Oms i la Plaça dels Patins.
Per a participar de les activitats, de les compres col·lectives, de la Infokafeta i de la resta de serveis que s’ofereixen, així com per a formar part dels grups de treball i de l'assemblea, heu de ser-ne sòcies.
  • Hi ha dues modalitats de persones associades: Afins i Col·laboradores. Només les diferencia que les sòcies col·laboradores tenen el compromís d'una quota anual de 60 Talents o euros (5 Talents o euros al mes) que ens ajuda a cobrir les despeses del local. Aquestes tenen un descompte en adquirir els productes del Rebost Col·lectiu.
  • La quota es pot pagar en Talents si es té saldo positiu, igual que les compres al Rebost. Aquest és un requisit del local de l'EcoXarxa, però als intercanvis que es fan a la xarxa del CES es pot interactuar fins i tot amb un límit de saldo negatiu de fins a 100 talents.
  • Volem que vos activeu i vegeu les possibilitats de començar a viure amb Talents, oferint el que vos agrada fer, desplegant un ventall de creativitat i potencials. Per això és necessari que vos obriu un compte al CES per oferir o demanar recursos a la xarxa.
  • També podeu dur productes elaborats al Rebost Col·lectiu acceptant un percentatge del preu en Talents. Si és producte fresc ens heu d'avisar amb temps per organitzar-nos.
Com funcionem
Un nou Paradigma socioeconòmic: un Projecte en Transició i Integratiu

En transició perquè volem canviar la societat actual i anem fent camí, sabem que el podem construir amb la nostra pràctica, juntes. Sabem que caminant en la mateixa direcció ens enriquim, fem pinya i ens constituïm en una massa crítica que pot fer palanca i ser un exemple viu, una alternativa pel canvi.
El Sistema Capitalista va a la deriva i nosaltres, mentre ens mantinguem desorganitzats, serem el seu combustible. És hora de canviar l'òptica infantilista, consumista i alienada i tornar a apostar pels valors del grup i la comunitat. Fer xarxa ens permet madurar i recuperar el timó de la nostra vida.
Integratiu perquè valorem la voluntat per aplicar els principis i finalitats que ens guien i respectem els ritmes i el grau de consciència i implicació de cada individu o col·lectiu. La xarxa ens serveix com a punt de trobada entre el món consumista i un nou imaginari impregnat de valors com l'autogestió en comunitat. Ara mateix el nostre projecte i l'espai que oferim pot ser un referent i pot sensibilitzar molts grups i persones que comparteixen les mateixes sensibilitats per agermanar-nos, comunicar-nos, donar-nos suport, visibilitzar-nos i unir forces.
Volem que aquest sigui un model replicable que es pugui estendre amb autonomia. Cada Nucli Local, Col·lectiu Social, Grup de Consum, etc. vinculat a l'EcoXarxa és independent i alhora comparteix els principis i finalitats d'autogestió, horitzontalitat, ecologisme, assemblearisme...
El principi d’autogestió ens serveix per mantenir la nostra independència i autonomia de qualsevol organització política o econòmica. Això és vital, doncs permet centrar-nos en el nostre camí, presents, actius i donant-nos suport per mantenir la xarxa viva i la coherència amb els nostres principis i finalitats, donant forma a un esperit i un espai de comunitat que és viu i es desenvolupa naturalment.
L'òrgan de govern de l'EcoXarxa és l'assemblea, on es posa en comú la feina de totes. Aquesta és oberta i té una periodicitat mensual, així els grups de treball tenen temps per reunir-se i dur les tasques endavant, gestionant els acords de l'assemblea. La participació de les persones sòcies és la que possibilita que els objectius siguin realitzables.
El nostre és un model horitzontal on les decisions es prenen per consens, aquest assegura el respecte a la diversitat d’opinions, la cohesió del grup i el desenvolupament òptim del procés. En el cas que no s’arribi a un acord les propostes es reformulen fins trobar el consens. D’aquesta manera sumem, evitem les divisions cercant la integració de les majories i les minories.
Com hem dit, aquest model en xarxa és fàcilment replicable. L’horitzontalitat i voluntat de descentralització facilita que grups afins puguin constituir Nuclis Locals a les seves seus o localitats, on desenvolupar els seus projectes i difondre aquest nou paradigma d'autogestió col·lectiva.
Aquesta descentralització permetrà que diferents nuclis locals s'agrupin i estenguin la xarxa als seus barris, pobles i comarques, i així arribar a convertir-se en un moviment social més definit per la seva pràctica que per la teoria.
Els grups de treball, als quals et convidem a participar, tenen unes tasques establertes:
  • Rebost i logística: Gestió i distribució de les compres col·lectives. Recerca de productors i productes locals, obradors, transformació d'excedents, coordinació amb grups de consum.
  • Local: Gestió del local. Permanències. Atenció, informació i acollida de les sòcies. Quotes.

    • Infokafeta: Gestió de la barra, recerca de begudes locals, menjars vegans i vegetarians.
    • Activitats: Gestió de les propostes d'activitats, tallers, xerrades, videofòrums.
    • Intendència: Manteniment, neteja i ordre.
  • Difusió i esdeveniments: Web, llistes de correu, butlletí, cartelleria, octavetes, organització d’esdeveniments i activitats proposades des de l'EcoXarxa i de les que ens conviden.
  • CES i transicions: Dinamització, atenció a les persones sòcies, contacte i vincle amb col·lectius, comerços, associacions, cooperatives i projectes amb sensibilitat per transitar juntes.
  • Tresoreria: Dur els comptes al dia.
  • Comuns: Facilitar espais comunals amb vincles més profunds.

El Rebost

Un espai on fem compres col·lectives en benefici de totes les persones sòcies i de la xarxa. Trobem que el Rebost és una part important d'aquesta economia alternativa, per fomentar l'autogestió, l’ús de la moneda social i el CES i que cobreix una necessitat bàsica: l'alimentació.
Volem que els productes que oferim tendeixin a ser cada vegada més socialment ètics, ecològics, nets energèticament, amb el mínim d'intermediaris, el més locals possibles, connectats a la xarxa de moneda social i assequibles.
Si aprenem a autogestionar-nos podem tenir a l'abast aquests aliments i productes del Rebost -molts manufacturats o conreats per les mateixes sòcies- i adquirir-los en Talents.
L’horari del Rebost és de dimarts matí a divendres horabaixa, d'11 a 14h i de 17 a 20h. A més, el local romandrà obert dilluns i dissabte al matí.

Altres Projectes i Col·lectius

El local EcoXarxa és un espai obert per a col·lectius que comparteixen els mateixos principis, com l'Escola Lliure Mallorca, que ja està materialitzant el seu projecte d'escola lliure Nono, espai d'aprenentatge; o la Universitat Lliure, amb la gestió de la Biblioteca del local i les seves activitats de filosofia, literatura, crítica social, etc. o la Impremta Autogestionada Mallorca Lucio que ha posat a l'abast de col·lectius socials les seves eines per fer difusió.
A banda d'aquests col·lectius, molts altres hi han tengut cabuda per realitzar assemblees, actes, presentacions, xerrades, tallers, sopars, etc.

Dades de l’Ecoxarxa

El nostre local: Passatge Antoni Torrandell 16
La nostra
web: ecoxarxamallorca.org
El nostre correu: ecoxarxamallorca@autistici.orgEl nostre telèfon: 971 902 941

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada