dimarts, 11 de juny del 2013

L’Ecoxarxa Mallorca i la moneda social

Article publicat a ateneuperemascaro.org a L’altra mirada 18 / juny 2013
Aquí pots trobar i descarregar l'article complet

L’Ecoxarxa Mallorca i la moneda social

diumenge 9 de juny de 2013

Ana Martínez, membre de l’Ecoxarxa Mallorca

L’EcoXarxa Mallorca és una xarxa d’intercanvis de gent de l’illa, que cerca un món en el qual els doblers no siguin el motor de les nostres vides, es pretén que a poc a poc vagin canviant les activitats econòmiques quotidianes per generar un nou model econòmic més humà, proper, cooperatiu i ecològic, utilitzant com a mitjà de canvi la moneda local, social i lliure, el talent.

L’Ecoxarxa neix a finals del 2011 seguint l’estela de la Cooperativa Integral Catalana (CIC) i les Ecoxarxes (http://cooperativa.cat/es) de la mateixa regió, les quals advoquen pel decreixement i per un desenvolupament econòmic basat en el suport mutu i alternatiu a l’economia d’Estat.

Els principis del projecte afecten a àmbits de:
Transformació social: interès pel bé comú i importància d’estar bé amb un mateix, desprendre’s del materialisme, transició cap a la utopia, inclusió i enxarxament per a tota la societat.
Societat: equitat i justícia social, igualtat en la diversitat, autorealització i suport mutu, compromís i autoavaluació.
Economia: atendre les necessitats personals per damunt de qualsevol altre interès i cadascú aportant segons les seves possibilitats; moneda com a sistema d’intercanvi de les persones a la comunitat, excloent l’acumulació com objectiu; promoure altres formes no monetàries d’intercanvi, troc directe i economia comunitària; establir relacions econòmiques justes entre productors i consumidors; els talents mai són convertibles en euros i no s’accepta cap tipus d’interès en els préstecs.
Ecologia: ecologia i permacultura; decreixement i sostenibilitat. Organització política: democràcia directa, deliberativa i participativa; autogestió i descentralització; transparència; subsidiarietat del fet local al global; assemblearisme.

Els límits d’acció de l’ecoxarxa no són fàcilment visibles ni estan clarament remarcats, aquests poden variar i créixer segon les capacitats, les habilitats, la dedicació i els interessos de les persones que el conformen. L’ecoxarxa pot integrar i treballar àmbits de la nostra vida tan diversos com l’alimentació, l’educació, la salut, el treball, l’habitatge, la cultura, etc. sempre amb una visió global i holística de l’ésser humà.

Es vol iniciar una transició, mitjançant la moneda social, cap a una societat més humana on prevalgui la donació i l’intercanvi directe, la confiança en les relacions i l’organització autònoma dels grups i projectes locals fora del domini i de la influència estatal.



Aquest projecte és una proposta activa i inclusiva que reuneix el parer i el sentir de molts grups i persones. Es tracta de fer xarxa i fomentar la creació i dinamització de projectes i col·lectius afins que treballin l’autogestió, el consens assembleari, la confiança i el suport mutu, objectiu que pot resultar enriquidor per a totes les persones implicades. Amb propostes pràctiques autogestionàries interessants i beneficioses per a tota la comunitat.

El 6 d’abril d’aquest any s’inaugurà oficialment el local del Passatge particular Antoni Torrandell (baixant les escales que van de la plaça dels Patins al carrer d’Oms), seu de l’Ecoxarxa. Dins aquest espai podreu trobar el Rebost Col·lectiu amb productes ecològics i a bon preu per als socis, la Infokafeta amb cerveses ecològiques, infusions varies i cafè xiapaneco, la copisteria IAM Lucio i la biblioteca de la Universitat Lliure. Aquest local també resta obert i es cedeix a grups i a totes les persones afins que treballin l’autogestió. La creació i posada en marxa d’una moneda social, que repercuteixi directament en el nostre mode de vida i de producció, és un dels nostres objectius, junt a la cooperació, el foment de l’autogestió i de les relacions interpersonals solidaries, l’ecologisme, el consum de productes locals i de confiança, entre d’altres.

Pel que respecta a la moneda social, el talent, el passat 14 d’abril varem celebrar a la plaça Patins la I Diada de l’Ecoxarxa Mallorca on la moneda utilitzada per firar va ser el talent; aquesta jornada ens ha permès augmentar en més de 60 el nombre d’usuaris i quadruplicar la moneda social circulant al CES (https://www.community-exchange.org), el portal d’Internet amb seu a Sud-àfrica que acull més de 500 xarxes de moneda social d’un total de 58 països.

El talent s’equipara a l’euro. Una persona pot canviar euros a talents però mai talents a euros, de forma que cada vegada hi hagi més moneda social en circulació. Hi ha diverses maneres de crear moneda social: dins el CES està permès un saldo negatiu de menys cent unitats monetàries, així qualsevol persona pot tenir accés als serveis i productes que hi ha dins la xarxa, excepte els productes que s’hagin de pagar integrament en euros per als quals s’exigirà tenir saldo positiu en talents; també s’admet l’opció d’augmentar el saldo de moneda canviant euros per talents al local de l’Ecoxarxa, aquests euros serviran per donar suport i fiabilitat a la moneda social i per fer compres col·lectives que beneficiïn a tots els membres de la xarxa; un altra forma de crear moneda social és l’organització de fires i diades en les quals circulen talents exclusivament, en aquest cas els firants en acabar la diada canvien els talents recollits per un percentatge, pactat prèviament, en euros i la resta s’ingressa en el CES en saldo positiu.

(continua)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada