Informació bàsica

  Som Xarxa!


  • L'Ecoxarxa sóm un col·lectiu que volem una economia propera, transparent i horitzontal. 
  • Un nou paradigma econòmic alternatiu a aquest sistema deshumanitzador que ens esclavitza i emmalalteix.
  • Una eina de transició que promogui una societat més humana, solidària i cooperativa. Una economia pel be comú.
  • Volem vincular diferents persones, col·lectius, projectes, associacions, grups de consum, etc. en aquest procés creatiu.
  • Caminar, desde la diversitat, en la mateixa direcció, aunant forces i creant sinèrgies.
   Com pots participar?  
  • Entre totes les persones sòcies volem crear una xarxa d'intercanvi amb moneda social, un model econòmic a escala humana, una alternativa de transició per començar a sortir del capitalisme. 
  • Aquest és un projecte per a la participació i l'autogestió d'una xarxa social i econòmica que ens empoderi, que reforci la nostra confiança, millori les nostres relacions i ens permeti fer camí des de la tendresa d'una nova mirada, que presta més atenció al cor que a la butxaca. 
  • Volem estendre la xarxa per tota l'illa, vinculant-nos amb col·lectius socials, grups de consum, productors, associacions, bancs de temps, comerços... que tenen una ètica i una sensibilitat q ens apropa i voluntat de transitar juntes per aquests temps convulsos, coordinant-nos, potenciant-nos, tot unint esforços i millorant els vincles i la comunicació entre totes, caminant en una mateixa direcció, contagiant als altres amb la nostra pràctica quotidiana i amb l'humiltat de qui encara no coneix el recorregut, tot sabent que de les errades s'apren.
  • La nostra forma de govern és l'Assemblea, on es garanteix l'horitzontalitat i la recerca del consens, aquesta és oberta per a totes les persones interessades
  • La moneda lliure de l’EcoXarxa Mallorca s’anomena Talent. Com que volem generar una economia alternativa al capitalisme, organitzam una xarxa d’intercanvis multirecíprocs, així no ens limitam al troc directe, ni a haver d’utilitzar únicament l’euro. El Talent l’entenem com a una unitat de mesura dels intercanvis. A diferencia de les monedes convencionals, el Talent “no és una finalitat en sí mateixa”, no genera interessos ni és escassa, per tant, no te sentit acumular-la ni especular amb ella. Estem construint mecanismes per a viure fora del capitalisme, de manera pacífica, creativa i cooperativa.
  • Usam el model de les EcoXarxes, desenvolupat a Catalunya des del 2009, a partir de la creació de l’Ecoxarxa Montseny i la Cooperativa Integral Catalana (CIC). Un model que ja utilitzen 15 EcoXarxes al territori català i que s’organitza en dos eixos bàsics: virtual (el CES) i presencial (les assemblees, les fires i la Central de Compres Col·lectives).
  La Moneda Social
La moneda social de l'EcoXarxa és un sistema d’intercanvi virtual, a través d’una plataforma informàtica (CES, Comunity ExchangeSystem) adoptada per la nostra comunitat i autogestionada en funció dels propis interessos.
Aquesta plataforma -sorgida a Sud-àfrica- vehicula intercanvis a nivell mundial. A Catalunya, d'on replicam el model, és on més xarxes existeixen d’aquest sistema i on major quantitat d’intercanvis es materialitzen a escala mundial.
Es una eina de fàcil maneig i comprensió, on, un cop te registres, pots oferir un producte o servei propi o buscar el que necessitis a les teves xarxes d’intercanvi més properes.
L’adopció d’aquest sistema d’intercanvi, lluny de ser un simple fet diferencial, és una eina clau en el canvi de les relacions econòmiques capitalistes imperants. Per moltes raons:
La moneda social es crea a través d’una activitat real, un treball ja realitzat, sigui la producció d’un bé o la prestació d’un servei, i no a través del crèdit, és a dir de deute. 
Les quantitats negatives perden el seu caràcter de deute, ja que no tenen un termini de “venciment”, i no augmenten per si soles al no tenir taxes d’interès, només mostren un desequilibri entre el rebut i l’aportat que sempre hi haurà temps de desfer, és més, les quantitats negatives són necessàries perquè també hagin positives, ja que és un sistema de suma zero.
  • El fet de tenir números vermells, l’únic que indica és que hauràs oferir alguna cosa en algun moment per compensar el saldo, però amb base en el principi “cadascú en funció de les seves necessitats”.
  • No té gaire sentit acumular, ja que en circumstàncies normals qualsevol persona pot generar-la amb facilitat.
  • El més important és que reforça l’economia local, ja que els intercanvis es produeixen al nostre entorn proper i la moneda no viatja a altres mercats on hi hagi una major rendibilitat, fomentant així relacions de confiança entre les persones usuàries que poden anar més enllà de l’econòmic i fomentar la creació de veritables nuclis d’autogestió on el suport mutu sigui la nota comuna per a la satisfacció de les necessitats de tots els seus integrants. 
 Diferències entre moneda estatal i moneda social

  • No té interessos i no té cap sentit acumular-ne.
  • No es pot especular i no s'encareix amb el pas del temps.
  • És abundant i de fàcil accés. N’hi ha tanta com riquesa real té la regió.
  • No es crea amb el deute sinó amb el treball. La seva creació va íntimament lligada a la riquesa que crea el propi individu mitjançant les transaccions que realitza.
  • No és opaca, si no transparent.
  • No és competitiva sinó cooperativa.-
  • Se emet de manera descentralitzada pels membres de la comunitat en cada nou intercanvi.
  • Genera riquesa allà on es crea. És una economia bàsicament local. 
  • És un instrument de mesura. Serveix per posar un valor als béns i serveis.
  • Es basa en la confiança i la solidaritat. Fomenta les relacions socials entre els seus integrants i atorga una dimensió ètica a les transaccions econòmiques. No vol substituir les donacions o el troc directe.
  • És Inclusiva. Reconeix el caràcter multidimensional de l’ésser humà i permet als individus desenvolupar els seus talents, activitats considerades com a "improductives" per l'actual sistema. 
  • L'emissió regulada per la comunitat (democràcia). Les persones que formen part de l'ecoxarxa es reuneixen regularment per dur a terme acords sobre el seu funcionament.

Amb la moneda social, nous serveis, coneixements i produccions que no entraven a l’escala industrial de l’euro, floreixen a l’illa; es redescobreixen recursos locals, i talents personals adormits o oblidats. També ens permet obtenir béns bàsics d’alimentació i serveis que hauríem de pagar amb els doblers “oficials”, i per tant els podrem estalviar i destinar a despeses que encara no podem resoldre amb moneda social.

Els doblers que entren a l’Ecoxarxa, passen de l’ús individual privat a l’ús col·lectiu.

A més dels intercanvis econòmics, l’EcoXarxa vol activar moltes altres activitats socials, culturals i  lúdiques, com els espais de trobada, tallers, seminaris, excursions, salut holística, coneixement lliure, infància i pedagogia, noves tecnologies, art, artesania, ecologia, cultura, agricultura, software o xarxes d’Internet lliure.

Tothom està convidat a unir-se, l’EcoXarxa ens permet crear un nou nivell d’activitats socials i econòmiques més proper, en base a formes autogestionàries, lliures, ecològiques i assentades en la solidaritat i els mètodes de presa de decisió en assemblea i per consens.

Ens basem en les moltes experiències dutes a terme al món, com el cas d’Ithaca: una ciutat nordamericana que fa 30 anys que funciona amb moneda local. Diferents exemples ens ensenyen com construir models d’economia més propers, a una escala humana i bioregional, que volen acabar amb l’economia oficial.
  
Creiem que la xarxa no és una utopia, sinó el camí cap a la utopia; un camí d’aprenentatge i pedagogia social, necessari per caminar cap a ella, i que ens ajuda a sortir de patrons de vida alienants. Volem sortir del model capitalista creant formes de vida més plenes, comunitàries, sostenibles i cooperatives!   
 


    • Feim servir el CES (programari lliure desenvolupat per una xarxa de Sud-Àfrica) per enregistrar els intercanvis de forma fàcil, còmoda, descentralitzada i transparent, possibilitant una economia lliure, democràtica i oberta.

      Pots registrar-te lliurement al CES, on pots veure totes les ofertes i demandes de l’EcoXarxa Mallorca i també de la resta d’EcoXarxes catalanes i del món (unes 370 xarxes a 40 països) i dels productors i projectes autònoms associats.

      Trobaràs molts béns i serveis que et podran ser útils, alhora que participes en la construcció d’una economia que facilita que visquis fent el que més t’agrada. Activa la imaginació! Veuràs com és molt més fàcil aconseguir Talents que moneda “oficial”, oferint qualsevol bé o servei al CES o a les Fires (cuidar nens o gent gran, cuinar, oferir productes del teu hort, pastissos, classes de música, pintar, podar arbres, mecànica, informàtica, electricitat, arquitectura…).

      Les diferents monedes socials de Catalunya i de la CIC tenen equivalència 1 a 1 entre elles i amb l’euro (que se pot canviar per Talents, però no a l’invers). Així, els intercanvis entre usuàries de diferents xarxes es poden fer automàticament amb el CES, usant les monedes locals de cada lloc.

      Des dels inicis, fa quatre anys, amb l’Ecoxarxa Montseny, la xarxa de xarxes amb moneda social creix!

      Registra't al CES 

       

       

        

5 comentaris:

  1. "Al meu curt entendre l'estar escrit en una llengua vernacla illenca minvara el numere de participantes,La gent no sap usar el traductor o se li fa difícil entender,,si poguérem incrustar el traductor és un sugeriment no mes . sóc valencià no tinc cap problema altres si els tenen"

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es verdad, a mi me resulta muy dificil de entender, aunque haga el gran esfuerzo y ponga mucho interes.
      Gràcies.

      Elimina
    2. He cambiado la ubicación y el comportamiento del traductor de Google, ahora está en la parte superior derecha en la barra de widgets a la altura del titulo de la entrada/página. Espero que os sea de utilidad, un saludo!

      Elimina
  2. gràcies pel teu interès, veurem que podem fer

    ResponElimina